wtorek, 20 wrzesień 2016.

Nowe malowanie XA41

Zapewne wielu uczestników ostatniego pikniku lotniczego w 23. Bazie Lotnictwa Taktycznego zauważyło ciekawe malowanie samolotu akrobacyjnego XA-41 (Sbach 300), na którym akrobacje powietrzne wykonywał mistrz Polski Artur Kielak. Pomysł ten powstał z inicjatywy Fundacji Spadkobierców Tradycji Dywizjonu 303.

Zostało ono wykonane specjalnie z myślą o wspólnym pokazie maszyny w powietrzu razem z myśliwcem MiG-29 z 23. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim. Pilotem MiGa był ppłk pil. Piotr Iwaszko, dowódca Grupy Działań Lotniczych. XA-41 otrzymał kamuflaż zbliżony do tych, które posiadają mińskie MiGi. To jednak nie wszystko: od kilku lat na statecznikach pionowych mińskich "Fulcrumów" podziwiać można sylwetki pilotów Dywizjonu 303, którego tradycje oficjalnie przejęła i kontynuuje Baza z Mińska. Na Sbachu nie mogło zatem zabraknąć również i tego akcentu, na jego usterzeniu pojawiła się sylwetka Witolda Urbanowicza, byłego dowódcy Dywizjonu 303. Całości dopełnia logo Fundacji, nawiązujące do umieszczonego na grzbiecie MiGa-29 godła Eskadry Kościuszkowskiej. Nowy schemat malowania SBach-a środowisko entuzjastów lotnictwa przyjęło z wielkim zadowoleniem, jak można przeczytać na wielu portalach lotniczych i społecznościowych był to strzał w dziesiątkę !

Dla tych co nie widzieli poniżej prezentujemy kilka zdjęć autorstwa płk rez. Andrzeja Roguckiego wieloletniego przyjaciela naszej fundacji.

• 2016_EPMM_0910_0002
    • 2016_EPMM_0910_0026
    • 2016_EPMM_0910_0081
    • 2016_EPMM_0910_0181
    • 2016_EPMM_0910_0242
    • 2016_EPMM_0910_0245
    • 2016_EPMM_0910_0302
    • 2016_EPMM_0910_0398
    • 2016_EPMM_0910_0699
    • 2016_EPMM_0910_0711
    • 2016_EPMM_0910_0730
    • 2016_EPMM_0910_0819
    • 2016_EPMM_0910_0833
    • 2016_EPMM_0910_0840
    Czytany 1625 razy Ostatnio zmieniany piątek, 13 styczeń 2017.