środa, 07 czerwiec 2017.

Piknik lotniczy na lotnisku 23.BLT

Napisane przez Leszek Siporski
    Piknik lotniczy na lotnisku 23.BLT Leszek Siporski - minskmaz.com

Dzień otwarty na lotnisku 23.BLT to jedna z najpopularniejszych i najgłośniejszych (ze względu na huk odrzutowców) imprez organizowanych rokrocznie w okolicach Mińska. W tym roku wydarzenie to trafiło na doskonałą słoneczną pogodę stąd też, jak można było się spodziewać, na lotnisku pojawiły się tłumy miłośników i sympatyków lotnictwa.

Organizatorzy jak co roku przygotowali mnóstwo akrakcji, których przegląd zajmował długie godziny. Na początek obowiązkowym elementem była wystawa statyczna statków powierznych. Nie mogło oczywiście zabraknąć stacjonujących na lotnisku MiG-ów 29. Oglądać można było wersję jednomiejscową (nr boczny 54 z kolorową odznaką kościuszkowską) wraz z uzbrojeniem oraz dwumiejscową wersję szkolną czyli tzw. "szparkę". Tuż obok znajdowała się wersja szkolna SU22 z 21. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie. Po raz pierwszy na festynie można było zobaczyć motoszybowiec obserwacyjno-rozpoznawczy Stemme ASP-S15, który jest eksploatowany przez Straż Graniczną i czasami można zobaczyć nad Mińskiem i okolicami podczas lotów szkolnych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się śmigłowce - MI-24 z 56. Bazy Lotniczej w Inowrocławiu oraz W-3 Sokół z mińskiej 2. Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej. Oba te statki były otwarte dla zwiedzających, co szczególnie podobało się dzieciom. W kolejnych stoiskach można było zapoznać się ze sprzętem używanym przez Bazę do zapezpieczania lotów. Były to między innymi Startowe Stanowisko Dowodzenia, oczyszczarki lotniska, odladzacz samolotów czy holowniki. Dużą popularnością wśród najmłodszych cieszył się samochód Wojskowej Straży Pożarnej. Obecna była Żandarmeria Wojskowa, na której stanowiskach można było obejrzeć broń oraz wyposażenie czy przekonać się na symulatorze jak ważne jest zapinanie pasów bezpieczeństwa. Dla kierowców dostępny był samochód na trolejach, gdzie można było poćwiczyć wyprowadzanie auta z niebezpiecznych sytuacji. Na lotnisko przyjechała także mobilna reprodukcja obrazu "Bitwa po Grunwaldem". Dość ciekawą niespodzianką dla zwiedzających okazała się drewniana makieta samolotu PZL-230 Skorpion, czyli projektu który tworzony był przez polskich inżynierów na przełomie lat 80 i 90-tych ubiegłego wieku i nigdy nie doszedł do skutku. Uwagę gości festynu zwracał także znajdujący się na końcu lotniska przeciwlotniczy zestaw rakietowy S-125 NEWA SC.

Naprzeciwko wystawy statycznej do dyspozycji zwiedzających były niezliczone stoiska promocyjne różnych firm i instytucji. Obecni byli między innymi członkowie Towarzystwa Pamięci 7. Pułku Ułanów Lubelskich, którzy prezentowali uzbrojenie Wojska Polskiego z czasów września 1939 roku. Dużą popularnością cieszyło się stoisko organizatorów biegów Skyway Run, gdzie organizowane były mini biegi dla dzieci zawsze nagradzane medalem. Były też stoiska gastronomiczne, dmuchańce oraz sklepy z odzieżą z motywami wojskowymi oraz różnymi gadżetami.
    Po godzinie 11:30 rozpoczął się blok pokazów dynamicznych. Na początek dużo hałasu narobiły akrobacje w wykonaniu MiG-a 29 oraz SU-22. Następnie na niebie pojawił się zespół „Orlik” na siedmiu PZL-130, którego piloci zaprezentowali precyzyjne grupowe i indywidualne ewolucje zakończone „namalowaniem” na niebie gigantycznego serca. Następnie akcję ratunkową z użyciem śmigłowca W3 Soków zaprezentowała 2. Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza a później na pokaz wzbił się kolejny śmigłowiec - MI-24. Na zakończenie swoje umiejętności zaprezentował Artur Kielak - pilot z Mińska Mazowieckiego, który od lat reprezentuje Polskę w mistrzostwach świata i Europy w akrobacja lotniczych osiągając duże sukcesy.

• DSC_4431
    • DSC_4434
    • DSC_4437
    • DSC_4438
    • DSC_4439
    • DSC_4442
    • DSC_4444
    • DSC_4451
    • DSC_4476
    • DSC_4481
    • DSC_4482
    • DSC_4484
    • DSC_4487
    • DSC_4488
    • DSC_4495
    • DSC_4503
    • DSC_4518
    • DSC_4532
    • DSC_4539
    • DSC_4549

Czytany 1052 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 08 czerwiec 2017.
    Więcej w tej kategorii: « Apel o wsparcie III piknik dla dzieci »