niedziela, 18 czerwiec 2017.

Dywizjon 303 - film polski

kadr filmu "Dywizjon 303" reż. Denis Delić, Wiesław Saniewski  kadr filmu "Dywizjon 303" reż. Denis Delić, Wiesław Saniewski

Może nie wszyscy wiedzą, ale od sierpnia ubiegłego roku trwają prace nad produkcją polskiego filmu pt. "Dywizjon 303". Dziwne, ale medialnie zbyt dużego rozgłosu o tym filmie nie ma, a szkoda bo z tego co już wiadomo film zawierać m.in. będzie zapierające dech w piersiach sceny walk powietrznych.

Film opowiada niezwykłą historię polskich pilotów z "Dywizjonu 303". Będzie to jedna z największych produkcji filmowych polskiego kina. Według planu zdjęcia mają zakończyć się w lipcu tego roku. Pozostały czas to finałowy montaż bo z tego co wiadomo film montowany jest na bieżąco po nagraniu poszczególnych scen. Ale nim wejdzie do kin, próbkę reżyserskich umiejętności można zobaczyć w Internecie.

Do filmu zaangażowano plejadę polskich gwiazd. Zagrają m.in Piotr Adamczyk, Maciej Zakościelny, Antoni Królikowski czy Anna Prus. Producenci od początku zakładali wejście na międzynarodowy rynek. Dlatego aktorzy wszystkie sceny grają podwójnie: po polsku i po angielsku. Premiera przewidziana jest jeszcze w tym roku.

Jak mówi producent Jacek Samojłowicz – zakładamy, że premiera odbędzie się zgodnie ze wszystkimi regułami międzynarodowymi. A więc planujemy premierę w Polsce, Londynie oraz w Nowym Jorku. Nie wykluczamy także zrobienia premiery w Australii, gdzie wciąż mieszka sporo polskich weteranów.

Ostatnio o "Dywizjonie 303" zrobiło się głośno w kontekście problemów z dystrybutorem "Kino Świat". Dystrybutor miał zarzucić niezgodność filmu z prawdą historyczną, oraz konflikt z Muzeum Lotnictwa. – Nie ma żadnego konfliktu z Muzeum Lotnictwa Polskiego, korzystamy z wszelkich porad i opracowań, które zostały nam przekazane – dodaje producent.

I na koniec ciekawostka. Jednym z pomysłów jest zaangażowanie do filmu zagranicznych aktorów. Na liście życzeń jest Jude Law, Ewan McGregor, czy Olga Kurylenko.

żródło: natemat.pl autor: Oskar Maya

Nawiązując do poprzedniego artykułu o zmarłym kpt. Alexie Herbście należy wiedzieć, iż był on jednym z konsulatatów  filmu "Dywizjon 303".

Czytany 1513 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 18 czerwiec 2017.