czwartek, 22 czerwiec 2017.

Brytyjczycy zachwyceni polską ciężarówką

Sporą sensację w mediach wzbudziła polska ciężarówka firmy transportowej Repiński z Kościerzyny pomalowana w sceny upamiętniające polskich lotników z dywizjonu 303. A stało się to po tym jak brytyjscy policjanci zatrzymali tenże pojazd do rutynowej kontroli na autostradzie M20. Nie mogąc wyjść z podziwu postanowili uwiecznić ciężarówkę. Ponadto opublikowali post na fecebookowym profilu Policji hrabstwa Kent.

kent police facebook

W poście napisali: „Niewiarygodny artystyczny hołd dla polskiego dywizjonu, który walczył w Bitwie o Anglię w II wojnie światowej”.

Publikację zalała fala bardzo miłych komentarzy.

- Jest genialny! To wielki wstyd, że zapomnieliśmy o ogromnym wkładzie polskich pilotów podczas II wojny światowej. Wielki naród, wielcy ludzie - pisze jeden z Brytyjczyków.

- Ogromny szacunek dla tych, którzy jeszcze pamiętają o polskiej krwi przelanej za naszą wolność. Dziękuję! - dodaje inny komentujący.

Po publikacji postu do właściciela firmy Jarosława Repińskiego dotarło wielu dziennikarzy chcąc dowiedzieć się skąd pomysł i jak zareagował na tak wielką popularność swojego pojazdu. Jak mówi, nie spodziewał się takiego rozgłosu. Przyznał, że ciężarówka z efektownym historycznym motywem jeździ od ponad roku na trasach europejskich. Ponieważ ten samochód bardzo często jeździ na trasie Polska-Hiszpania-Anglia-Niemcy, pomyślałem, że dobrze się stanie, jeśli uczcimy pamięć polskich lotników. Dlatego też postawiliśmy na Dywizjon 303 – tłumaczy.

Czytany 1369 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 22 czerwiec 2017.