czwartek, 06 lipiec 2017.

35-lecie istnienia bazy samolotów E-3A

W dniach 30.06 - 2.07 z okazji 35-lecia istnienia dowództwo natowskiej bazy lotniczej w Geilenkirchen zorganizowało dzień otwarty. Może nie byłoby w tej informacji czegoś niezwykłego gdyby nie to, że zaproszenie oprócz Dowódcy 23. Bazy Lotnictwa Taktycznego otrzymała również nasza Fundacja. Baza w Geilenkirchen znana jest jako miejsce stacjonowania samolotów Boeing E3 Sentry systemu AWACS. Warto zaznaczyć, że w bazie latają załogi miedzynarodowe składajace się z żołnierzy państw NATO: Belgii, Danii, Niemiec, Grecji, Węgier, Włoch, Holandii, Norwegii, Portugalii, Hiszpanii, Turcji, Rumunii i Stanów Zjednoczonych. Polska od kilku lat też ma swoich przedstawicieli w załogach AWACS-a. W ramach Open Days zorganizowano wystawę statyczną 60 samolotów z krajów zrzeszonych oraz współpracujących z NATO. Kapryśna pogoda nie powstrzymała 37 tys. gości przed możliwością podziwiania tak wielkiej liczby statków powietrznych prezentowanych w unikalnym malowaniu. Dziewięć samolotów wczesnego ostrzegania E-3A zgromadzonych w jednym miejscu, których charakterystycznym elementem jest owalny radar zamontowany nad tylną częścią kadłuba robiło niezapomniane wrażenie.

Dużym zainteresowaniem odwiedzających bazę cieszył sie MiG-29 z 23.Bazy Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim, o czym świadczyła długość kolejki do zwiedzania kabiny samolotu. Przez niektórych gości MiG-29 traktowany był jako samolot „egzotyczny” z racji tego, że nasz kraj jest jednym z trzech krajów NATO, który eksploatuje jeszcze MiG-a w tak szerokim zakresie.
    "Możliwość zaprezentowania historii naszej jednostki, chlubnych tradycji naszego lotnictwa oraz możliwość zwykłej rozmowy z gośćmi sprawiło nam wiele radości. Dziękujemy, do zobaczenia na kolejnych pokazach lotniczych" - mówił, obecny na miejscu, inżynier SIL z 23.BLT mjr Arkadiusz NAWROT

Dowódca 23.BLT, Vicekonsul i prezes fundacjiod lewej: Dowódca 23 BLT - płk pil. Piotr Iwaszko, Vicekonsul w Köln - Przemysław Gembiak, Prezes Fundacji Waldemar Łubowski, Grzegorz Zugaj.

• 20170701_120947_1
    • 20170701_185340_1
    • 20170701_185553_1
    • 20170701_185747_1
    • 20170702_172912_1
    • IMG_20170630_094814_1
    • IMG_20170630_101031_1
    • IMG_20170702_111532_1
    • IMG_20170702_111654_1
    • IMG_20170702_123337_1
    • IMG_20170703_110615_1
    • IMG_20170703_113658_1

foto: Arkadiusz NAWROT

Czytany 1053 razy Ostatnio zmieniany piątek, 07 lipiec 2017.