niedziela, 09 lipiec 2017.

Pomnik „Chwała Lotnikom Polskim”

Pomnik będzie posadowiony w 2018 roku na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie. Autorem projektu jest architekt Piotr Kudelski, a konsultantami są: Prezes ZG SSLW RP gen. dyw. pil. Franciszek Macioła i prezes OW-MSSLW RP gen. bryg. pil. Roman Harmoza.

Idea powstania pomnika.

Pomnik ma upamiętniać wszystkich polskich lotników, którzy poświęcili swoje życie w służbie Ojczyzny, nie tylko poległych na podniebnych polach bitew w czasie działań bojowych, ale również tych, którzy zginęli pełniąc żołnierską służbę w czasie pokoju w kraju i za granicą. Także wszystkich innych, którzy w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku wobec Ojczyzny i społeczeństwa, zostali powołani do „Niebieskiej Eskadry”. Bez względu na okres, wydarzenia historyczne, miejsce na świecie czy indywidualne zasługi. Naszą narodową tradycją jest otaczanie wielkim szacunkiem i pamięcią obrońców Ojczyzny – tak było w przeszłości i tak powinno być i teraz. Dla nas Polaków, a szczególnie braci lotniczej, symbole mają wielkie znaczenie, dlatego tak ważne jest uczczenie pamięci poległych lotników polskich. Akt ten - budowa pomnika – to nasz wspólny, moralny i żołnierski obowiązek wobec tych, którzy na trwale wpisani zostali w historię lotnictwa. Zbliżające się stulecie polskiego lotnictwa wojskowego, przypadające w 2018 roku, jest doskonałą, jedyną i niepowtarzalną okazją dla uhonorowania osiągnięć polskich pilotów na przestrzeni wieku. Jego wymiernym wyrazem będzie prezentowany pomnik, który zamierzamy odsłonić w 2018 roku.

Lokalizacja i krótki opis.

Pomnik o wysokości 9 m i długości 12 m zlokalizowany jest w przeznaczonej na ten cel kwaterze nr G II Cmentarza Wojskowego na Powązkach, na działce o powierzchni około 52 m2. Obiekt ma charakter symbolicznej kwatery bez pochówku i jest interpretacją dziecięcej zabawki „samolociku z papieru” umieszczonego na pasie startowym, który dla zwiększenia ekspresji obiektu podrywa się do góry tworząc cokół pomnika i którego wysokość płynnie narasta od 0 cm do 110 cm. Główny element pomnika, dziecięca zabawka z papieru w kształcie samolotu, zachowuje jego proporcje wywodzące się z pierwotnego materiału, z którego został wykonany – format papieru A4.
    Stalowy „samolocik” wykonany z 2,5 cm blachy stalowej malowanej na kolor srebrny ma wysokość 7,90 m , a szerokość podstawy około 3 m. Na lewym „skrzydle samolociku” – elewacji frontowej umieszczona została szachownica lotnicza 400x400 mm w kolorach białoczerwonych wykonana metodą nalepienia i polakierowania. Na prawym „skrzydle samolociku” elewacji tylnej umieszczony tekst „Marsza Lotników Polskich” wykonany metodą nalepienia i polakierowania. Kolor ciemnoszary - antracytowy. Cokół z betonu architektonicznego – symboliczny „pas startowy” – żelbetowy, prefabrykowany z 24 elementów o długości 125 cm i szerokości około 90 cm. Wysokość tych elementów płynnie narasta od 0 cm do 110 cm. Szerokość cokołu wynosi 250 cm. Szerokość jednego elementu wynosi 125 cm. Główny napis „Chwała Lotnikom Polskim” wykonany ze stali nierdzewnej oksydowanej.

Wyraz artystyczny.

Idea pomnika według interpretacji autora opiera się na odwołaniu do dziecięcych marzeń chłopca o byciu lotnikiem, czego wyrazem i symbolem staje się papierowa zabawka – „samolocik”. Celem działań autora było zwrócenie uwagi odbiorców i „świata” na tą najpiękniejszą i najważniejszą cechę charakteryzującą Lotnictwo Polskie i Ludzi z nim związanych. Upamiętnienie nie musi odnosić się do walk, męczeństwa i martyrologii. Upamiętnienie może być radością, spełnionym marzeniem i siłą, płynącą z tych przeżyć – chociaż ma miejsce na cmentarzu.

Zwracamy się o pomoc przy budowie pomnika „Chwała Lotnikom Polskim” i wsparcie naszego budżetu wpłatą na konto numer: 40 2030 0045 1110 0000 0429 0180 (dla wpłat PLN) i 45 2030 0045 3110 0000 0037 3140 (dla wpłat EUR), w tytule: budowa pomnika.

Lotnicy Polscy

Czytany 860 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 09 lipiec 2017.