środa, 09 sierpień 2017.

77. rocznica powstania Dywizjonu 303

Lotnicy Dywizjonu 303 oglądają szczątki zestrzelonego niemieckiego samolotu Junkers Ju 88 Lotnicy Dywizjonu 303 oglądają szczątki zestrzelonego niemieckiego samolotu Junkers Ju 88

Obok tej daty nie można przejść obojętnie. 2 sierpnia 1940 czyli dokładnie 77 lat temu na podlondyńskim lotnisku Northolt rozpoczęto formowanie, jak sie później okazało, najsłynniejszego Dywizjonu 303. Dywizjon zwany również Warszawskim Dywizjonem przyjął imię Tadeusza Kościuszki. Zadaniem Dywizjonu, który włączono do 11 Grupy Myśliwskiej była obrona południowej części Anglii i Londynu.

Pierwsze zwycięstwo Dywizjonu 303 miało miejsce już 30 sierpnia 1940, jeszcze przed oficjalnym uzyskaniem gotowości bojowej. W czasie trwania Bitwy o Anglię dywizjon zaliczył łącznie 126 zestrzelenia co oficjalnie potwierdziło dowództwo RAF. Żaden z innych dywizjonów biorących udział w tej bitwie nie mógł poszczycić się takim wynikiem.

Dywizjon 303 zaliczany jest do najlepszych i najskuteczniejszych jednostek myśliwskich w czasie II wojny światowej.

Czytany 908 razy Ostatnio zmieniany sobota, 23 wrzesień 2017.