sobota, 23 wrzesień 2017.

Polski pilot na pierwszym miejscu w głosowaniu Muzeum RAF

Franciszek Kornicki, major, pilot walczący nad Anglią podczas II wojny światowej prowadzi w plebiscycie ogłoszonym przez Muzeum RAF. Plebiscyt ma na celu wyłonienie bohatera bitwy o Anglię, którego sylwetka znajdzie się obok symbolicznego samolotu Spitfire VB BL614 na specjalnej wystawie, która ma powstać z okazji stulecia RAF w 2018 roku. Organizatorzy wybrali 11 postaci, na które mogą głosować internauci. Podkreślają jednocześnie, że nie kierowali się liczbą zestrzelonych maszyn nieprzyjaciela, zachęcają za to do zapoznania się z historiami wytypowanych pilotów. W plebiscycie uwzględniono uczestników bitwy, którzy nie byli Brytyjczykami.

W chwili pisania artykułu nasz bohater ma już ponad 300 tys głosów. Jak zwykle polska społeczność pokazała jak ważne jest pielęgnowanie narodowych tradycji i pamięci o bohaterach. Mobilizacja była tak wielka, że serwer obsługujący głosowanie odmówił współpracy i do tej pory jeszcze nie działa.

– Nie spodziewaliśmy się aż takiej mobilizacji Polaków – powiedział w rozmowie z Polskim Radiem Peter Devitt, pomysłodawca internetowego plebiscytu na najbardziej zasłużonego pilota Spitfire'a. Peter Devitt z muzeum RAF w Londynie podkreśla, że wyraźne prowadzenie Franciszka Kornickiego to efekt dzielenia się przez Polaków – zarówno na Wyspach, jak i w kraju – linkiem do głosowania na stronie dziennika „Daily Telegraph”. Na pytanie, czy spodziewał się aż takiego entuzjazmu głosujących, Peter Devitt odpowiada, że nie.

Franciszek Kornicki - ostatni Polak, który walczył w bitwie o Anglię

Kornicki przyszedł na świat w Wereszynie w powiecie hrubieszowskim. Po ataku Niemiec i Związku Radzieckiego na Polskę we wrześniu 1939 roku, Kornicki latał przestarzałym myśliwcem PZL P7. Po klęsce wojny obronnej przebił się do Anglii, gdzie razem z innymi polskimi lotnikami kontynuował walkę. W 1943 roku objął dowodzenie nad Dywizjonem 308, którego piloci latali na Spitfire'ach. Miał wtedy zaldwie 26 lat. Rok później został oficerem sztabowym. Po wojnie pozostał na emigracji. Służył w RAF jeszcze 20 lat. Jest aktywnym działaczem brytyjskiej Polonii. W tym roku obchodzi 101 urodziny. Podczas obchodów 70-lecia Bitwy o Anglię zasiadł jeszcze raz za sterami Spitfire'a. Jest ostatnim żyjącym polskim dowódcą dywizjonu RAF z II wojny światowej.

Poniżej podajemy link pod którym można znaleźć formularz głosowania - pod warunkiem, że anglicy ponownie uruchomią serwer.

źródło: tvp.info, polskieradio.pl

Czytany 932 razy Ostatnio zmieniany niedziela, 24 wrzesień 2017.