wtorek, 17 październik 2017.

"Piloci" na deskach teatralnych

Na początek pozwolę sobie zacytować słowa Witolda SOKOŁA byłego pilota MiG-29, a obecnie wykładowcę w "Szkole Orląt", który to w wywiadzie dla portalu aviation24.pl w odniesieniu do powstającego filmu "Dywizjon 303" powiedział:

"Film o Dywizjonie 303 jest bardzo potrzebny. Z dwóch podstawowych względów: Po pierwsze, czytelnictwo w Polsce jest na bardzo słabym poziomie i szansa, że statystyczny Polak sięgnie po książkę o dywizjonie jest raczej znikoma. To zaś spowoduje, że wiedza w społeczeństwie o bohaterskich lotnikach i ich sukcesach będzie na poziomie...czytelnictwa."

Słowa te idelnie pasują do wydarzenia jakie zaserwował nam Teatr Muzyczny Roma z Warszawy. Od 7 października wystawiany jest spektakl pt. "Piloci". Jest to musical inspirowany wydarzeniami historycznymi z lat 30. i 40. ubiegłego wieku, przede wszystkim związanymi z Bitwą o Anglię. To także pełna emocji opowieść o miłości brutalnie przerwanej przez II wojnę światową, o wielkim uczuciu łączącym Jana, młodego polskiego lotnika i Ninę, warszawską aktorkę kabaretową i piosenkarkę.

Czytany 614 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 17 październik 2017.