poniedziałek, 12 luty 2018.

Syn żołnierza 23. BLT potrzebuje pomocy !

Napisane przez Kamil Janik

Piotr Bartoszuk, syn mjr Jana Bartoszuka, naszego kolegi z jednostki, choruje na autyzm dziecięcy. Zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o pomoc finansową dla 17-letniego młodego człowieka, którego dotknęła ta straszna choroba. Piotrek zmaga się z problemem od drugiego roku życia. Możemy tylko wyobrażać sobie jak bardzo jest to wyczerpująca walka, ile siły i energii, miłości i nadziei poświęca Piotr i rodzina w codziennych życiu. Jednak wszyscy są dobrej myśli, Wierzą że będzie lepiej. Obecnie największym problemem funkcjonalnym Piotrka jest opóźnienie w rozwoju mowy (wydaje dużo dźwięków, ale nie w formie komunikacyjnej). Piotrek dużo rozumie, wykonuje polecenia, często z opóźnieniem. Porozumiewa się pozawerbalnie gestem i mimiką. Poczynił duże postępy w zakresie samoobsługi. Lubi muzykę, dopiero od jakiegoś czasu akceptuje obecność i chęć pomocy najbliższych, zaczął się przytulać, patrzeć w oczy.

Wraz z wiekiem doszły jednak nowe problemy: brak koncentracji i nadpobudliwość psychoruchowa. Często ma problemy z opanowaniem emocji, występuje wzmożone zapotrzebowanie na bodźce, praktycznie w obrębie wszystkich zmysłów. Wymaga stałej i wielozakresowej stymulacji rozwoju. Prowadząc terapię dziecka autystycznego można niewątpliwie wiele osiągnąć i każdy rok dostarcza nowych odkryć w tej dziedzinie. Rodzina Piotra i jego najbliżsi robią wszystko co można żeby tę terapię przyśpieszyć. Barierą są jednak koszty. Od 8 lat Piotrek uczestniczy w zajęciach u dr Tomaszewskiej w Vega Medica w Warszawie. Piotruś jest na kosztownej diecie bezmlecznej, bezglutenowej i bezcukrowej. Wszystkie suplementy, badania kontrolne oraz wizyty u Pani doktor wymagają dużych nakładów finansowych. Marzeniem rodziny i najbliższych Piotra jest aby w przyszłości mógł On żyć w miarę samodzielnie. Wszyscy są świadomi potrzeby czasu, trudu, poświęcenia oraz nakładów finansowych.

Piotrkowi możemy pomóc. Wesprzyjmy go w walce z chorobą przekazując 1% podatku na leczenie i rehabilitację.

Możemy przekazać nasz 1% podatku:
    Numer KRS: 0000037904
    Cel szczegółowy 1%: nr członkowski: 11137 Bartoszuk Piotr

Wpłaty w formie darowizny można wpłacać na konto:
    Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
    ul. Łomiańska 5,
    Alior Bank S.A. oddział w Warszawie
    Nr konta: 42 2490 0005 0000 4600 7549 3994
    tytuł: Piotr Bartoszuk, darowizna na pomoc i ochronę zdrowia.

W imieniu Piotrka i rodziny dziękujemy serdecznie za pomoc i wsparcie.

Czytany 485 razy Ostatnio zmieniany wtorek, 13 luty 2018.