wtorek, 21 styczeń 2014.

Organizacje Lotnictwa Polskiego

W ostatnim czasie nasza fundacja podjęła współpracę z prężnie działającymi organizacjami podtrzymującymi tradycje Lotnictwa Polskiego.

Fundacja Historyczna Lotnictwa Polskiego tak opisuje swoje cele "Pragniemy upowszechniać prawdziwą historię polskich skrzydeł, nie zważając na zmieniające się mody i koniuktury. Pragniemy chronić przed zniszczeniem i zapomnieniem wszelkie pamiątki polskiego lotnictwa - zarówno te materialne, zbudowane z metalu, drewna i cegły, jak i te papierowe oraz te najbardziej ulotne - istniejące tylko w ludzkiej pamięci. Ale nade wszystko pragniemy, aby historia polskiego lotnictwa znalazła należne jej miejsce w świadomości Polaków". Przy okazji należy wspomnieć o projekcie fundacji, który odbił się głośnym echem w krajowych mediach, było upamiętnienie w niecodzienny sposób polskich lotników. Projekt polegał na wybraniu patronów dla samolotów MiG-29 stacjonujących w Mińsku Mazowieckim. Na statecznikach samolotów pojawiły się wizerunki pilotów " zasłużonych dla jednostek spod gwiaździstego znaku". Zdjęcia z prac nad realizacją projektu.

Drugim znaczącym przedsięwzięciem jest powstanie Grupy Historycznej Lotnictwa Polskiego. Jest to zespół entuzjastów - rekontruktorów stawiających sobie za cel zachowanie wszelkich pamiątek po polskim lotnictwie i lotnikach oraz propagowanie polskich tradycji lotniczych w kraju i za granicą.

Czytany 839 razy Ostatnio zmieniany środa, 11 styczeń 2017.