środa, 19 lipiec 2017.

Powstaje gra o Dywizjonie 303

Pod koniec zeszłego roku rozpoczęła działalność nowa firma, która zajmuje się produkcją i dystrybucją gier wideo. Movie Games S.A., bo o tym studiu mowa obecnie pracuje nad trzema projektami, z których największy to gra oparta o historię sławnego Dywizjonu 303.

Prezesem oraz akcjonariuszem spółki jest Aleksy Uchański, znany szczególnie starszym graczom jako redaktor taki czasopism specjalistycznych jak "Top Secret" czy "Gambler". Praktycznie od początku lat 90-tych. związany jest z branżą gier komputerowych.

Najważniejszy projekt  to gra, oparta o historię dywizjonu 303, która ma zostać wydana pod koniec 2017 r. Scenariusz tej produkcji jest oparty na produkowanym obecnie filmie o historii Dywizjonu 303. Dzięki współpracy z Income Capital, spółka posiada licencję na wykorzystanie jego scenariusza.

Jestem z rynkiem gier komputerowych nieprzerwanie związany od ćwierćwiecza. Najdłużej jako dziennikarz, ale również współprodukowałem, lokalizowałem, licencjonowałem i wydawałem gry. Wspomnijmy choćby serię Skoki narciarskie - w swoim czasie najlepiej sprzedającą się grę w Polsce. Utrzymałem ciągłość relacji z rynkiem, do marca tego roku byłem wiceprezesem Stowarzyszenia Producentów i Dystrybutorów Oprogramowania Rozrywkowego, od stycznia zasiadam w radzie nadzorczej PlayWay. No i oczywiście wciąż aktywnie gram, choć już nie tak dużo jak kiedyś, a szkoda. Więc nie tyle wracam, co zwiększam zaangażowanie”.

Rynek gier ma olbrzymi potencjał i ciągle szybko się rozwija. Polscy twórcy już wyrobili sobie na nim mocną pozycję, tym bardziej mamy apetyt na kolejne sukcesy. Dzięki silnym partnerom mogę poprowadzić projekt, w którym zrealizuję swoją wizję spółki – producenta gier. Movie Games to dla mnie powrót do korzeni, co daje mi niesamowitą satysfakcję i motywację

– mówi Aleksy Uchański, prezes Movie Games S.A.

Kluczowe gry Movie Games mają być oparte o atrakcyjne licencje filmowe, co zapewni im dodatkową rozpoznawalność i promocję. Data wydania gry poświęconej Dywizjonowi 303 będzie pokrywać się z premierą filmu. Zarówno gra, jak i film z pewnością pomogą sobie wzajemnie w osiągnięciu sukcesu rynkowego

– przekonuje Mateusz Wcześniak, członek Rady Nadzorczej Movie Games S.A. i wiceprezes Funduszu Stabilnego Rozwoju.

Czytany 1111 razy Ostatnio zmieniany środa, 19 lipiec 2017.